:Bosbranden in Muğla, Turkije

Een taxirit om nooit te vergeten, een helse bestemming. Hoog de bergen in naar de plek waar de bosbrand vlakbij Köyceğiz is begonnen.
Onderweg doet het al surrealistisch aan. Heel veel hulptroepen. De weg wordt slechter. Bij onze chauffeur Mert staat het zweet op het voorhoofd. Naast de weg meteen een afgrond.
Het bos wordt gedeeltelijk afgegraven, om zo de kans op verdere verspreiding van het vuur te verkleinen.
In de verte is al iets van het verbrande bos te zien.
En dan arriveren we. Wat een uniek en ook indrukwekkend beeld. Mooi en tegelijk ook tragisch.
Er vliegt zo nu en dan ook een blushelikopter over. De branden zijn nu misschien wel onder controle, maar dat betekent niet dat alles gedoofd is.
Google translate blijkt een handig hulpmiddel. Hierdoor komen wij het één en ander te weten over de bosbranden die hier gewoed hebben.
Hier is één van de veroorzakers van het probleem te zien. Dennenappels blijven lang nasmeulen als ze vlam hebben gevat. In een bosbrand worden ze bovendien gelanceerd en kunnen tot wel 200 meter verderop terecht komen. Op deze manier kan de brand zich razendsnel verspreiden in een naaldboomrijk gebied zoals hier. Tel daarbij op de droogte, de hoge temperaturen en de talloze uitgedroogde naalden waar de grond bezaaid mee ligt en je hebt een uiterst brandbare cocktail.
Hier word je stil van.
Alsof we in een oude zwart-wit horrorfilm zitten. Ze grond is bezaaid met as en de bomen zijn zwartgeblakerd. Soms is de bodem wel zichtbaar, maar andere momenten zak ik tot mijn enkel in de as.

6 thoughts on “:Bosbranden in Muğla, Turkije

  1. Wat een trieste aanblik. Ik hoop dat de wereld snel tot bezinng komt en iedereen begrijpt dat het huidige economisch gedreven beleid radicaal moet worden afgezworen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *